Juldagen och Annandag jul

Juldagen och Annandag julJuldagen och Annandag jul

Annandagen och juldagen är två väldigt etablerade högtider i den gemensamma västerländska kulturen. Dess historia är tätt sammanlänkad med kyrkans framväxt men firas av ett väldigt stort antal personer utan någon närmare kyrklig koppling. För många i Sverige kännetecknas dessa dagar främst av ett sorts lugn efter stormen, där man spenderar tid på att njuta av lugnet efter julen och fokusera på nuet.

Men vad handlar dessa dagar om? Vi har tittat närmare på juldagen och annandag jul.

Juldagen

Juldagen är ursprungligen en kristen högtid som ämnar fira Jesu födelse och äger därför rum 25 december varje år. I modern tid så har juldagen däremot blivit en symbol för det gemensamma julfirandet som präglas av granar, ljus, prydnader och allmänna dekorationer.

Det traditionella firandet kännetecknas av kyrk mässa på kvällen som sträcker sig över midnatt och markerar julnattens övergång. Därför kallas den även för julnattsmässan. För många personer kännetecknas juldagen främst av att vara dagen efter julafton och markerar därför snarare ett långsamt avslut på julfirandet, snarare än en särskilt väsentlig högtid. Detta sammanfaller även med nordisk tradition där dagen innan juldagen ansågs mest väsentlig.

Annandag jul

Annandag jul är den dag som inträffar efter juldagen. Den kallas ofta även för annandagen. Det inträffar dagen efter juldagen, och är därmed den andra dagen efter Jesu födelse. I många delar av världen är den helgdag, men hur den firas varierar stort. I Sverige så har den typiskt sett inneburit ett ganska lågmält firande som främst handlar om att njuta av lugnet efter en ofta hektisk jul.

I många länder där man talar engelska så kallas annandagen för Boxing day. Boxing day är en allmän helgdag i bland andra Australien, Kanada, Irland, Nya Zeeland och Storbritannien. I USA så är det en inofficiell heldag. Precis som med annandagen infaller den 26 december.

 

sv_SESwedish